Bicepspeesklachten

De bicepsspier zit aan de voorzijde van de bovenarm vast met twee pezen, één korte pees buiten het schoudergewricht en één lange pees die in het schoudergewricht zelf vast zit. Aan de onderzijde zit de bicepsspier vast aan de onderarm. De spier zorgt met name voor draaibewegingen van de onderarm (schroeven vastdraaien) en maar voor een deel voor het buigen van de arm.

 

Oorzaken van bicepspeesklachten

Klachten van de bicepspees kunnen ontstaan door slijtage van de pees, door een peesontsteking (tendinitis), of door scheuren in de pees. Vaak is de lange bicepspees ook beschadigd bij peesletsels van de schouderspieren. Ook bij specifieke vormen van schouderinstabiliteit (SLAP letsels) kan de lange bicepspees beschadigd zijn.

 

Klachten van bicepspees

Problemen met de bicepspees geven vaak algemene pijnklachten van de schouder, soms een plaatselijke pijn aan de voorzijde van de bovenarm, of wat meer aspecifiekere klachten van instabiliteit. De pijn treedt vaak op bij heffen van de arm en bij kracht zetten met de bicepsspier. Als de bicepspees afscheurt, hebben mensen vaak een tik in de schouder of bovenarm gevoeld of ze voelden iets afscheuren. De schouder is dan meestal gewoon beweeglijk, met soms een opvallende verdikking van de spierbuik (Popey sign).
Bij SLAP klachten treedt de pijn meestal op bij bewegingen boven het hoofd. Er kan een instabiel gevoel in de schouder worden aangeven met bewegingsbeperkingen en verminderde kracht.

 

Meer over bicepspeesklachten