Frozen shoulder – Operatieve behandeling

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar het proces kan jaren duren. Om een sneller resultaat te boeken, of als een niet-operatieve behandeling onvoldoende resultaat geeft, wordt er soms een operatie aangeraden.

 

Operatieve behandeling bij een frozen shoulder

Indien er te lang en te veel beperkingen aan de schouder blijven bestaan, dan kan er voor gekozen worden om de stijve schouder voorzichtig onder narcose door te bewegen. Verklevingen in het gewricht worden dan verbroken. Eventueel zou dit ook via een kijkoperatie kunnen. Na de operatie is intensieve fysiotherapeutische begeleiding nodig om het ontstaan van een nieuwe frozen shoulder te voorkomen.

 

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

 

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. In het geval van een frozen shoulder zal uw fysiotherapeut het kapsel weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.