Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een pijnlijke, vastzittende schouder die ontstaat door verklevingen in het gewrichtskapsel. Iedereen kan een frozen shoulder krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen en op een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar.

 

Oorzaken van een frozen shoulder

Meestal ontstaat een frozen shoulder “zomaar”. Het kan zelfs in twee schouders ontstaan. Een frozen shoulder gaat vrijwel altijd vanzelf over. De genezing kan echter wel lang duren, variërend van negen maanden tot drie jaar.
Frozen shoulder komt vaker voor bij vrouwen en op een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. Daarnaast hebben mensen met suikerziekte of schildklieraandoeningen waarschijnlijk een verhoogde kans. Ook kan SAPS, een trauma of een operatie de oorzaak zijn van een frozen shoulder.

 

Klachten bij een frozen shoulder

Een frozen shoulder maakt drie fases door.

  1. In het eerste fase (“freezing” fase) staat pijn en de ontsteking van het gewrichtskapsel (capsulitis) op de voorgrond (6 weken tot 9 maanden).
  2. In het volgende fase (“frozen” fase) komt de verstijving van de schouder op de voorgrond te staan. De pijn vermindert, maar de schouderfunctie raakt sterk beperkt (gemiddeld 4 tot 9 maanden).
  3. In het laatste fase (“thawing” fase) treedt er geleidelijk herstel op van de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Uiteindelijk kan de functie volledig herstellen (5 tot 26 maanden).

Meer informatie over frozen shoulder