Instabiliteit van de schouder

Wanneer de schouder instabiel is, dan zal deze bij bepaalde bewegingen gedeeltelijk of geheel uit de kom schieten. Dit wordt vaak als pijnlijk ervaren, maar leidt ook tot onzekerheid en een onveilig gevoel.

 

Oorzaken van schouderinstabiliteit

Het schoudergewricht is het meest beweeglijk van alle verbindingen in het menselijk lichaam. Daarom is er weinig voor nodig om het evenwicht te verstoren en een instabiel gewricht te krijgen. Dit kan door een letsel ontstaan na bijvoorbeeld een val. Het kapsel en de banden scheuren af en daardoor ontstaat er teveel ruimte. Hierdoor kan de schouder uit de kom raken.

 

Bij het zogenaamde SLAP letsel is ook de aanhechting van de lange bicepspees in het gewricht beschadigd en kan instabiel raken. Bij het uit de kom schieten van de schouder kan er zelfs een botdefect zijn opgetreden waardoor de mate van instabiliteit vergroot kan zijn.

 

Instabiliteit kan ook voorkomen wanneer het kapsel en de banden vanaf de geboorte al te ruim zijn; sommige kinderen kunnen willekeurig de schouder uit de kom laten gaan en weer terugzetten.

 

Klachten bij schouderinstabiliteit

Bij instabiliteit aan de voorzijde van de schouder mijden mensen vaak het heffen en naar buiten brengen van de bovenarm, zoals bij werpbewegingen. Bij SLAP klachten is meestal meer pijn bij bewegingen boven het hoofd. Er kan ook een instabiel gevoel in de schouder worden aangeven met bewegingsbeperkingen en verminderde kracht.

 

Bij instabiliteit aan de achterzijde voelen mensen de kop van de schouder naar achter glijden als zij hun arm naar voren heffen. Indien het kapsel te ruim is, dan kan de kop zich in alle richtingen te ver verplaatsen.

 

Meer informatie over schouderinstabiliteit