Neuralgische amyotrofie

Neuralgische amyotrofie (NA) betekent letterlijk vertaald: een met zenuwpijn gepaard niet meer groeien van de spieren. Neuralgische amyotrofie is een aandoening met aanvallen van zeer hevige pijn in de schouder en arm, enkele uren tot dagen later gevolgd door zwakte en het dunner worden van spieren in dat gebied.

 

Oorzaak van Neuralgische Amyotrofie

De oorzaak is een ontsteking in de zenuwvlecht van de arm (plexus brachialis). De pijn duurt vaak enkele weken en is meestal onhoudbaar.

 

Klachten bij Neuralgische Amyotrofie

In de acute fase staat pijn op de voorgrond, al dan niet gevolgd door spierzwakte. De zwakte van spieren zorgt ervoor dat bewegen van de arm (zoals reiken, boven schouderhoogte werken, flessen of deksels opendraaien of een pen goed vastpakken) moeilijk worden. Soms staat het schouderblad af als een soort vleugel op de rug (scapula alata). Herstel van de zenuwen, en daarmee de spierkracht en het uithoudingsvermogen, duurt meestal maanden tot een paar jaar. Het herstel is vaak niet volledig. Veel patiënten houden restklachten over van pijn en vermoeidheid van de aangedane schouder en arm.

 

Meer over Neuralgische Amyotrofie