Sleutelbeenklachten – Operatieve behandeling

Bij sleutelbeenklachten, zoals sleutelbeenbreuk (fractuur), een AC luxatie (sleutelbeen uit de kom) of AC arthrosis, is soms een operatie nodig.

 

Operatieve behandeling bij sleutelbeenklachten

Fracturen van het sleutelbeen worden vaak met platen en schroeven vastgezet. De plaat en de schroeven kunnen na het genezen van de breuk gewoon blijven zitten, tenzij u er klachten door heeft.
Verse AC luxaties (het sleutelbeen is dan uit de kom van het schouderblad) waarvoor een operatie nodig is, worden vaak tijdelijk met bijvoorbeeld een haakplaat onder het schouderdak vastgezet. De gewrichtskapsel kan dan zonder spanning herstellen. De haakplaat moet altijd na ongeveer 3 maanden weer verwijderd worden. Er zijn verschillende operatietechnieken voor het herstel van oude AC luxaties. Uw orthopedisch chirurg zal dit zonodig met u bespreken.
Bij AC arthrosis die niet goed reageert op niet-operatieve behandeling kan soms een klein stukje van het versleten sleutelbeen gewricht worden verwijderd om de pijn weg te halen. Dit kan met een kijkoperatie of met een klein sneetje over het AC gewricht.