Peesscheur – niet-operatieve behandeling

Als u een peesscheur heeft, dan kan de orthopeed u een hersteloperatie aanraden. Voor sommige mensen is een niet-operatieve behandeling beter geschikt. Dit hangt af van uw specifieke klachten en lichamelijke conditie.

 

Behandeling bij een peesscheur

Als de pezen rondom de schouder zijn gescheurd, zijn er grofweg drie opties:

  • Bij jonge, sportieve mensen is een hersteloperatie van de pees (cuffrepair) meestal het beste.
  • Bij oudere, sportieve mensen (> 60 jaar) moet een operatie sterk worden overwogen, afhankelijk van het effect van de niet-operatieve behandeling.
  • Bij oudere, niet actieve mensen wordt er meestal voor gekozen om niet te opereren. Meestal is het peesweefsel dan ook niet sterk genoeg meer om te kunnen herstellen.

Het Schouder Centrum Nijmegen kan u goed adviseren over de mogelijkheden.

 

De niet-operatieve behandeling

Niet iedere peesruptuur hoeft en kan geopereerd worden. Sommige peesrupturen zijn zelfs aanwezig zonder dat u daar klachten van heeft. De orthopeed zal op basis van verschillende redenen u adviseren om wel of niet te opereren. Behandeling door een gespecialiseerde schouder fysiotherapeut zal gericht zijn op stimuleren van de herstelmogelijkheden van de pees. Als volledig herstel van de pees niet meer mogelijk is, is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk functie te herwinnen.