Peesscheur – Operatieve behandeling

Om sommige gevallen kan een hersteloperatie worden aangeraden. Of de orthopeed hiervoor kiest hangt af van uw specifieke klachten en lichamelijke conditie.

 

Operatieve behandeling bij een peesscheur

Scheur in de pees (cuff-ruptuur)Bij een hersteloperatie van de pees (cuffrepair) worden de gescheurde pezen weer op hun plaats vastgezet. Dit wordt meestal gedaan met botschroefjes en speciale stevige draden (botankers). Als ook de biceps erg geïrriteerd is (biceps tendinopathie) kan het geïrriteerde deel uit het gewricht worden verwijderd tijdens dezelfde ingreep (bicepstenotomie, afbeelding). Dit heet een bicepstenotomie. Het is voor de kracht en functie vaak niet
Biceps tenotomienodig de pees lager op de arm weer vast te zetten (bicepstenodesis). Een mogelijk gevolg is dat de spierbuik van de biceps wat lager komt te hangen.

 

Beide ingrepen kunnen via een kijkoperatie plaatsvinden of via een enkele snee.

 

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

 

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. In het geval van een frozen shoulder zal uw fysiotherapeut het kapsel weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.