Schouderinklemming –
Niet-operatieve behandeling

Nadat de diagnose Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) (inklemming) is gesteld, wordt in overleg met u de meest effectieve behandeling bepaald. Meestal zal in eerste instantie gekozen worden voor een niet-operatieve behandeling. Binnen 6 weken van behandeling dient een wezenlijke verbetering van de klachten op te treden en wordt er geëvalueerd of de juiste weg is ingeslagen of dat een ander beleid gekozen dient te worden.

 

De niet-operatieve behandeling bij schouderinklemming

Voor de pijnklachten kan de arts tijdelijk pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven (NSAID’s). Daarnaast kan een injectie gegeven worden met snelwerkende pijnstillende en ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden). De arts zal eerst navragen of dat bij u kan in verband met uw verdere gezondheid. Verder kan hij adviezen geven voor de belasting van de schouder.

Bij de niet-operatieve behandeling kunnen verschillende fysiotherapeutische verrichtingen worden toegepast, afhankelijk van uw persoonlijke klachten en oorzaken.

 • Informeren en advisere.
  Door te weten hoe de schouder functioneert in een normale situatie, krijgt u ook meer inzicht in wat er mis is als er sprake is van SAPS. Hierdoor kunt u beter inschatten wat u zelf kunt doen of laten om te kunnen herstellen.
 • Houdingsinstructie
  Een actieve houding bepaalt mede de stand van uw schouderblad op uw rug en is van belang om de schouderspieren goed te laten aanspannen en ontspannen.
 • Oefentherapie
  Oefentherapie richt zich op een verbeterde samenwerking tussen de verschillende spieren van de schouder en romp. Sommige spieren rondom de schoudergordel werken te hard en zijn te gespannen, anderen werken niet hard genoeg. Deze balans dient hersteld te worden voor een goede schouderfunctie.  Dit vraagt om specifieke oefeningen die geïnstrueerd en gecontroleerd dienen te worden.
 • Mobilisatie van gewrichten en spieren
  Sommige spieren kunnen verkort zijn, sommige gewrichten kunnen te stijf zijn. Dit kan een goede schouderfunctie in de weg staan. Hier dient dus aandacht aan te worden besteed in het behandelplan. Ook wordt er gekeken naar de mobiliteit van de omliggende gewrichten en spieren van de o.a. de nek, rug en het sleutelbeen. Bij mensen die naast schouderklachten ook nekklachten hebben, is manuele therapie in combinatie met oefentherapie effectiever dan oefentherapie alleen.

Binnen het Schouder Centrum Nijmegen vindt de behandeling 1-op-1 plaats.