Schouderinklemming – Operatieve behandeling

 

Bij sommigen patiënten is de mate van inklemming dusdanig dat een operatie nodig is. Ook kan het voorkomen dat de niet-operatieve behandeling onvoldoende gewenst resultaat oplevert. In beide gevallen is een consult bij de orthopeed nodig om te bepalen wat voor u de beste optie is.

 

 

Operatieve behandeling bij schouderinklemming

Verwijderen deel schouderdakAls een niet-operatieve behandeling onvoldoende heeft geholpen, kan de orthopedisch chirurg een operatie verrichten om de ruimte onder het schouderdak te vergroten. Daarbij wordt een deel van de slijmbeurs verwijderd, een stukje van de onderrand van het schouderdak afgeschaafd en zo nodig botuitsteeksels bij het sleutelbeengewricht (AC gewricht) verwijderd. Als er duidelijke verkalkingen in de pezen zichtbaar zijn, dan kunnen die soms ook worden verwijderd.
Biceps tenotomie

 

Als ook de pees van de bicepsspier erg geïrriteerd is (biceps tendinopathie) kan het geïrriteerde deel uit het gewricht worden verwijderd tijdens dezelfde ingreep (bicepstenotomie). Dit kan via een kijkoperatie of via een enkele snee.

 

Voor het herstel na de operatie kunt u terecht bij een van de gespecialiseerde fysiotherapeuten van het Schouder Centrum Nijmegen. Zij zullen in nauwe samenwerking met de orthopedisch chirurgen een individueel behandelplan opstellen om ervoor te zorgen dat u uw schouder weer optimaal kunt gebruiken.

 

 

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

 

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. Uw fysiotherapeut zal het kapsel dan weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.