Schouderinklemming (impingement)

In de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm liggen de slijmbeurs en de pezen van de schouderspieren (de rotator cuff). Deze kunnen ingeklemd of geïrriteerd raken en daardoor pijnklachten geven. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm. De klachten nemen vaak toe bij het heffen van de arm boven schouderhoogte, het reiken, plotselinge bewegingen en bij het liggen op de pijnlijke schouder.

 

Oorzaken van schouderinklemming

Er worden meerdere mogelijke oorzaken beschreven voor de inklemming of irritatie. Voorbeelden hiervan zijn een slechte lichaamshouding, onvoldoende beweeglijkheid van de schouder en aangrenzende gewrichten of instabiliteit van de schouder. Ook worden veranderingen aan botten, spieren en pezen als mogelijke oorzaak beschreven.

 

 • Slechte houding
  Hierdoor ontstaat er een nadelige positie van het schouderblad. De ruimte tussen schouderdak en bovenarm wordt hierdoor kleiner, waardoor de slijmbeurs en/of de pezen van schouderspieren ingeklemd raken.
 • Onvoldoende beweeglijkheid van de schoudergordel
  Dit kan optreden door een slechte houding of een verkeerd gebruik van de spieren rondom de schouder. Ook veranderingen in het schouderkapsel kunnen een verminderde beweeglijkheid veroorzaken. Verder kunnen slijtage, nek- en/of rugproblemen ervoor zorgen dat de beweeglijkheid van de schoudergordel minder wordt.
 • Instabiliteit van het schoudergewricht
  De kop van de bovenarm wordt niet meer goed in de schouderkom gecentreerd. De kop kan in bepaalde houdingen en bewegingen zo verplaatsen dat de ruimte tussen schouderdak en bovenarm verkleind wordt, waardoor de slijmbeurs en/of de pezen van schouderspieren ingeklemd raken.
 • Slijmbeursontsteking
  Een gezwollen slijmbeurs neemt meer ruimte in en wordt dan eerder ingeklemd.
 • Zwelling van de pezen en spieren onder het schouderdak (tendinitis of tendinosis)
  Pezen kunnen zwellen door overbelasting, maar ook doordat er verkalkingen in de pezen optreden. Zo nemen de pezen meer ruimte in en worden dan ook eerder ingeklemd. Soms is hier ook de bicepspees bij betrokken (bicepstendinopathie).
 • Botuitsteeksels onder het schouderdak
  Soms kan de vorm van het schouderdak veranderen als gevolg van slijtageprocessen in de schoudergordel. Er kan extra bot gevormd worden wat de ruimte onder het schouderdak kleiner maakt en structuren gaat irriteren.
 • Peesscheur van de pezen rondom de schouder
  Peesscheuren kunnen ontstaan door een chronische irritatie en slijtage van de pezen, door een ongeval of plotselinge zware belasting.

 

Klachten bij schouderinklemming

De pijn bij een schouderinklemming zit vaak onder het schouderdak. De pijn kan uitstralen naar de zij- en voorkant van de bovenarm. De klachten nemen vaak toe bij het heffen van de arm boven schouderhoogte, het reiken, plotselinge bewegingen en bij het liggen op de pijnlijke schouder. Uiteindelijk kan er een gevoel van krachtverlies en stijfheid ontstaan, waardoor dagelijkse handelingen belemmerd kunnen worden.

 

Meer over schouderinklemming