Instabiliteit van de schouder – Behandeling

Nadat de diagnose ‘schouderinstabiliteit’ is gesteld, wordt in overleg met u de meest effectieve behandeling bepaald. Veel patiënten met schouderinstabiliteit bereiken een goed resultaat met een niet-operatieve behandeling bij een gespecialiseerd schouderfysiotherapeut. Bij patiënten van zeer jonge leeftijd en/of hevige mate van instabiliteit wordt regelmatig vroegtijdig tot een operatie besloten, omdat dit betere resultaten geeft.

 

De niet-operatieve behandeling bij schouderinstabiliteit

 

Bij de niet-operatieve behandeling kunnen verschillende fysiotherapeutische verrichtingen worden toegepast, afhankelijk van uw persoonlijke klachten.

 • Informatie en advies
  Door te weten hoe de schouder functioneert in een normale situatie, krijgt u ook meer inzicht in wat er mis is als er sprake is van schouderinstabiliteit. Zo krijgt u meer inzicht in wat u zelf kunt doen of laten om te kunnen herstellen.
 • Houding
  Een actieve houding bepaalt mede de stand van uw schouderblad op uw rug en is van belang om de schouderspieren goed te laten aanspannen en ontspannen.
 • Oefentherapie
  Oefentherapie richt zich op een verbeterde samenwerking tussen de verschillende spieren van de schouder en romp. Krachttraining van individuele spieren is slechts een onderdeel van de oefentherapie. Dit vraagt om specifieke oefeningen die geïnstrueerd en gecontroleerd dienen te worden.
 • Manuele Therapie / Mobilisaties
  Aandacht voor de functie van de gehele bewegingsketen (o.a. nek, rug, sleutelbeen) met manuele therapie in combinatie met oefentherapie is effectiever dan oefentherapie alleen.

Binnen het Schouder Centrum Nijmegen vindt de behandeling 1-op-1 plaats.