Instabiliteit van de schouder – Operatieve behandeling

Bij sommigen patiënten is de instabiliteit van de schouder zo ernstig dat een operatie nodig kan zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat de niet- operatieve behandeling onvoldoende gewenst resultaat oplevert. In beide gevallen is een consult bij de orthopeed nodig om te bepalen wat voor u de beste optie is.

 

Operatieve behandeling bij schouderinstabiliteit

Schouder bankhart repairEen beschadiging van het kapsel/bandapparaat aan de voorzijde van de schouder (Bankart-lesie) kan via een kijkoperatie hersteld worden. Het losgelaten kapsel wordt weer vastgemaakt door het met hechtdraad via enkele kleine sneetjes aan botankertjes in het bot te knopen (plaatje). Met voldoende rust moet het kapsel weer vastgroeien aan het bot.

 
Laterjet repairBij grotere beschadigingen wordt eerder gekozen voor een ingreep via een snee. Dan wordt vaak ook een botstukje met pezen voor extra stevigheid aan de voorzijde geschroefd. Dit heet een “Latarjet-procedure”.

 

Wanneer er geen echte beschadigingen in het gewricht zijn en er alleen te ruim kapsel bestaat, dan kan in sommige gevallen het kapsel ingenomen worden (kapselreving).

 

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

 

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. In het geval van een frozen shoulder zal uw fysiotherapeut het kapsel weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.