Klachten van sleutelbeen en sleutelbeengewricht

Het sleutelbeen is verbonden met het borstbeen en met het dak van het schouderblad. Klachten van het sleutelbeen (clavicula) of het sleutelbeengewricht (AC gewricht) geven vaak heel lokale, vaak met 1 vinger aan te geven, pijn.

 

Klachten

Breuken van het sleutelbeen geven pijn en zwelling en later een bloeduitstorting op de plek van de breuk. De schouder hangt niet meer op de goede plaats. Soms is het zichtbaar dat een uiteinde van de breuk tegen de huid aanduwt. Er is vaak scherpe pijn bij bewegen van de arm. Men kan een houding aannemen waarbij het hoofd naar de pijnlijke schouder neigt.

 

AC afwijkingen geven lokale pijn en zwelling van het AC gewricht. De pijnlijke plek is vaak duidelijk aanwijsbaar. Vaak wordt de pijn erger bij het naar voren brengen van de schouder, het afhangen van de arm, of door de arm gekruist richting de andere schouder te bewegen. Bij een AC luxatie (sleutelbeen uit de kom van het schouderblad) is vaak een duidelijk hoogteverschil te zien tussen het sleutelbeen en het schouderdak. Bij AC arthrose is er vaker ook pijn aanwezig in rust en ‘s nachts.

 

Oorzaken

Breuken van het sleutelbeen komen voor na een trauma. Het kan ook gebeuren dat het sleutelbeen hierbij niet breekt, maar dat het sleutelbeengewricht ontwricht raakt (AC luxatie). Sleutelbeenbreuken kunnen soms goed genezen zonder operatie, maar soms is een operatie nodig.

 

Afhankelijk van de ernst van een AC luxatie en het sportieve niveau kan het in enkele gevallen beter zijn een operatie uit te voeren om het sleutelbeengewricht weer te herstellen. Meestal is een niet-operatieve behandeling echter even goed of geeft zelfs betere resultaten.
Slijtage in het AC gewricht (AC arthrose) kan ontstaan na een eerder trauma, door zware belasting, door ouderdom of bijvoorbeeld door reuma.

 

Meer over sleutelbeenklachten